English magyar

Magyarországi forgalmazó: NordHouse Kft
Káplár u 11-13, 1024 Budapest, Tel: (+36) 1 316 9751, (+36) 30 9845 553, Email: nordhouse@t-online.hu

back

Fritz Hansen
A KÖZTÁRSASÁG TÖRTÉNETE


A világhírű Fritz Hansen márka mögött a korát megelőző dán asztalos család története áll, akik forradalmasították a skandináv bútoripart, több bútort is gyártva a világ legkeresettebb klasszikusai közül. A kreatív partnerségen keresztül a világhírű tervezőkkel, mint amilyen Arne Jacobsen, Hans J. Wegner és Poul Kjærholm, Fritz Hansen kialakította azt a vállalati kultúrát, melyet a jó mestermunka szeretete jellemez, párosítva a vággyal, miszerint a modern ipari gyártási módszereket vegyítsék a zseniális tervezéssel a bútorok gyártásában és terjesztésében. Még manapság is, 138 évvel a vállalat alapítása után ez a hozzáállás az egyik fő oka a Fritz Hansen cég folyamatos üzleti sikereinek a 21. században.

1847-et írunk. Dánia tanúja a Carlsberg sörfőzde megnyitásának és az ország első, Koppenhágából Roskildebe vezető vasútvonala átadásának, amit VIII. Krisztián király avatott fel, június 26-án. Ugyanebben az évben megszületik Fritz Hansen, a Fritz Hansen cég alapítója Nakskovban, egy kicsiny vidéki városban, Lolland szigetén. Miután felnő Fritz Hansen egy helyi asztalos tanoncává szegődik, de 25 éves korában az ifjú és ambíciózus mesterember úgy dönt, hogy Koppenhága felé veszi az irányt, ahol saját üzletet nyit. Fritz Hansen 1872-ben elnyeri a “mesterlevelet”, mint asztalos mester. Az üzlet, habár kis méretű, a Kongens Nytorv teret és a királyi családnak otthont adó Amalienborg palotát körülvevő divatos negyedben fekszik.

1896-ban az üzlet jelentős terjeszkedésnek indul amikor Fritz Hansen egy építési telket vásárol Lillerød városában, Koppenhágától északra és két évvel később megnyitja saját fűrésztelepét ezen a telken. A bővülés folytatódik, és amikor fia, Christian Edvard Hansen (1874-1954) átveszi a vállalat vezetését 1899-ben, a fűrésztelep és a bolt együtt ötvennél is több embert foglalkoztat.

Hosszas betegség után, 1902-ben Fritz Hansen mindössze 55 évesen meghal, ugyanabban az évben, amikor Christian E. Hansen első fia, Poul Fritz Hansen születik. Christian E. Hansen vezetése alatt a vállalat fokozatos átalakuláson megy át, hagyományos asztalos üzemből iparosodott bútorgyárrá válik, amit az akkor bimbózó funkcionalizmus ihletett, amely az 1900-as évek elején kezdett teret nyerni. A funkcionalista mozgalmat erősen befolyásolta a német Bauhaus iskola, és ekkorra tehető az újszerű anyagok és gyártási technológiák bevezetése. Fritz Hansen idejekorán megkezdi az ismerkedést az ipari termelési módok kínálta racionalitással és új esztétikával.

1915-ben Fritz Hansen megkezdi az első gőzölt hajlított fa szék gyártását Dániában, és a vállalat az 1920-as és 30-as években egy egész sor acélcsöves bútort készít, melyeket olyan híres tervezők ihlettek, mint Marcel Breuer és Ludwig Mies van der Rohe.

1928-ban Christian E. Hansen két fia, Poul Fritz Hansen (1902-1987) and Søren Christian Hansen (1905-1977) belép a vállalat vezetésébe, ami egy újabb fontos időszak kezdetét jelzi a Fritz Hansen hosszú történetében.

1934-ben a Fritz Hansen összeáll az építésszel, Professor Kaare Klint-tel, és a fiatal, ígéretes tervező tehetséggel, Arne Jacobsennel, akik előállítják Jacobsen étkezőszékét a Bellevue színház számára, amit Jacobsen maga tervezett Klampenborgban, Koppenhágától északra.

A szoros együttműködés az olyan élvonalbeli bútortervezőkkel, mint Hans J. Wegner (China Chair, 1944) és Børge Mogensen (Spokeback Sofa, 1945), folytatja és jelentősen megerősíti a vállalat profilját az 1940-es és 50-es évek során. Az igazi áttörés a rakásolható, "Hangya"-ként ismert szék bemutatásával jött el, amit Arne Jacobsen eredetileg a dán gyógyszercég, a Novo Nordisk ebédlőjébe tervezett 1952-ben. Ez a szék az első a maga nemében, és eredménye az együttműködésnek a zseniális tervező és a Fritz Hansen között, amely ezen a ponton úttörő szerepet játszott a laminálási technikák bonyolult területén. A technikákat végül tökélyre Søren Christian Hansen szakértő felügyeletével fejlesztették.

Az Arne Jacobsen és a Fritz Hansen közötti gyümölcsöző együttműködés eredményezte az egyedülálló és forradalmi alkotások olyan hosszú sorát, mint amilyen a" 7"-es szék, az Egg, a Swan és az Oxford fotelek, melyek mind részeivé váltak a bútorok egy olyan gyűjteményének, melyek óriási nemzetközi figyelmet kapnak, és széleskörű hírnevet élveznek. Az 1960-as évek végén a Fritz Hansen a teljes gyártási folyamatot Allerødba, Koppenhágától északra költözteti és a partnerség Arne Jacobsennel is folytatódik, egészen 1971-ben bekövetkezett haláláig. Jelenleg a Fritz Hansen olyan vezető tervezőktől származó modellekkel bővíti kollekcióját, mint az építész Henning Larsen, a dán tervezés fenegyereke Verner Panton, és nem utolsó sorban a költő/tervező Piet Hein valamint Bruno Mathsson, akiknek "szuperelliptikus asztala" gyorsan klasszikussá vált.

1979-ben a Fritz Hansent felvásárolta a Skandinavisk Holding. Ez 107 éves családi tulajdonnak vetett véget de természetes folytatása a vállalat törekvésének a nemzetközi terjeszkedésre. Az 1980-as és 90-es évek során számos nemzetközi tervező nagyság, mint a német Burkhard Vogtherr és az olasz Vigo Magistretti dolgozott a Fritz Hansennel, hogy tovább erősítsék a bútorok amúgy is kiterjedt gyűjteményét. A kollekció tovább bővül, amikor a Fritz Hansen 1982-ben átveszi a dán tervezőtől, Poul Kjærholmtól származó kiváló bútorsorozat gyártását az E. Kold Christensen nevű gyártótól.

Manapság a Fritz Hansen Köztársaság a luxusmárkák kicsiny, kivételes sorának részét képezi és kényelmesen megfér olyan egyéb stílusikonok között, mint például a Prada és a Louis Vuitton. A Modern Művészetek Múzeumától és a new yorki Guggenheim Múzeumtól, a mongóliai japán követségen át egészen az Ice Hotelig Jukkasjärviban az északi sarkkör közelében, a Fritz Hansen modellek a minőség és a világklasszis tervezés képviselőiként állnak. Arne Jacobsen, Poul Kjærholm és Piet Hein örökségét olyan tehetséges tervezők viszik tovább, mint Kasper Salto, Morten Voss, és nemzetközi sztárok, mint az olasz Piero Lissoni és a német Jehs+Laub. Ugyanígy számos a klasszikus Fritz Hansen modellek közül új életre kel ezekben az években, az olyan projekteken keresztül a partnereinkkel, mint a Paul Smith fashion house és a díjnyertes holland tervező, Tord Boontje. A Fritz Hansen jelenleg 200-nál is több magasan képzett dolgozót alkalmaz a vállalat központjában, Allerødban, és a kollekciót exkluzív bemutatótermekben terjesztik Tokioban, Londonban, Stokholmban, Osloban, New Yorkban, Amszterdamban és Milánóban, valamint a kijelölt partnerek globális hálózatán keresztül.